Het opmaken van een CV is niet voor iedereen even makkelijk. De ene werkt zijn CV regelmatig bij, de ander moet na 5 jaar werk ineens weer een CV opmaken. Ons tweede blog gaat over het opmaken van een (overzichtelijk) CV en hoe je ervoor zorgt dat jij hiermee ook daadwerkelijk gevonden wordt.

De tijd dat je met een papieren CV een uitzendbureau binnenliep op zoek naar een baan is zo goed als voorbij. Tegenwoordig zijn werkzoekenden dagelijks online te vinden, op zoek naar een nieuwe baan. De ene succesvoller dan de andere. Hoe zorg je ervoor dat jouw CV er netjes uitziet en hoe zorg je ervoor dat je gevonden wordt?

Voor het opmaken van een CV bestaan geen standaard regels. Maak hem op zoals je dat zelf wilt. Voor de ene is het een uitgebreid CV van 7 pagina’s, de ander maakt er een op een A4’tje. Hierbij willen wij jou enkele tips geven voor het opmaken van een CV zoals wij deze graag zien.

  • Laat de volgende zaken minimaal terugkomen: personalia, opleiding(en) en werkervaring. Zet alles overzichtelijk en chronologisch in jouw CV. Begin met de meest recente werkervaring. Dit bevordert de leesbaarheid. Dit geldt ook voor jouw opleidingen. Vergeet vooral jouw stages niet.
  • Zorg ervoor dat je werkervaring up-to-date is. Iedereen wilt weten wat jij de afgelopen drie jaar hebt gedaan. Laat niet te veel aan de verbeelding over. Heb jij specifieke werkervaring? Beschrijf het. Heb jij de laatste drie jaar geen (betaalde) baan gehad? Beschrijf dit. Natuurlijk is niets verplicht, maar je wilt niet dat mensen onterechte conclusies trekken.
  • Zorg ervoor dat je te benaderen bent. Het is erg jammer als in jouw personalia geen telefoonnummer of e-mailadres staat. Het zou zonde zijn wanneer een bedrijf jouw CV heeft gevonden, maar geen mogelijkheid heeft om je te benaderen. Sommige websites hebben een eigen manier om jou te benaderen.
  • Gebruik de juiste woorden. Dit is niet heel ingewikkeld, maar het is de basis waarop jij online gevonden wordt. Geef in ieder geval aan welke functie je hebt gehad binnen welk bedrijf. Een omschrijving van jouw werkzaamheden is daarbij gewenst. Als jij een werkgever was, welke zoekwoorden zou jij gebruiken om een persoon online te vinden? Probeer deze woorden ook te gebruiken.
  • Ter aanvulling op de vorige tip: gebruik niet te veel tekst. Je zorgt er voor dat jouw CV onnodig uitgebreid wordt. Een CV langer dan 2 á 3 pagina’s wordt al minder aandachtig gelezen.
  • Referenties kun je er altijd in zetten. Houdt er echter rekening mee dat jij wilt weten wanneer deze nagetrokken worden, dus vermeld liever dat je ze op verzoek kunt aanleveren.
  • Heb jij resultaten behaald waar je trots op bent? Zet ze er in!
  • Wees altijd eerlijk. Een baan krijgen is leuk, maar een baan houden is leuker.
  • Ben je tevreden? Zet hem online en neem contact op met een aantal uitzendbureaus in de buurt. Je zult zien dat er snel contact met je wordt opgenomen.

Dit zijn maar enkele tips voor het opmaken van een CV. Zoals aangegeven bestaat er geen standaard. Zorg dat je onderscheidend bent, maar overdrijf het niet. De basis moet goed zijn.

Heb jij hulp nodig met het opmaken van een CV, of wil je gewoon eens wat advies? Neem gerust eens contact met ons op. Je kunt ons bellen op 036 234 0230 of mail het document naar info@maatstaff.nl. Wij zijn geen professionele CV-bouwers, maar hebben er wel een hoop gezien!

Heb je jouw CV opgemaakt en ben je op zoek naar een baan? Schrijf je dan hier in.