Je bent al een tijdje op zoek naar een nieuwe baan en hebt al verschillende sollicitaties verstuurd naar verschillende bedrijven. Dan krijg je een positief bericht, je mag op sollicitatiegesprek komen. Jouw laatste sollicitatiegesprek was vijf jaar geleden, toen je met je vorige baan begon. In deze blog geven we jou tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek betekent dat het bedrijf geïnteresseerd is in jou als persoon. Ze hebben jouw CV gezien en zijn benieuwd naar de persoon erachter. Aan jou nu de taak om jezelf te laten zien aan dit bedrijf. Hoe kun je je voorbereiden op zo’n gesprek en hoe pak je dit gesprek aan?

De voorbereiding

 • Neem de tijd om het sollicitatiegesprek voor te bereiden. Je hoeft niet tot in detail het gesprek te gaan voorbereiden. Zo werk je jezelf alleen maar in de nesten wanneer er in het echte gesprek een onverwachte vraag wordt gesteld. Denk wel na over jezelf. Wat wil je, wat kun je, wat wil je niet en wat kun je niet? Wat wordt er van mij verwacht in deze functie en kan ik dat aan?
 • Verdiep je in het bedrijf en de gesprekspartner. Iedereen heeft Facebook, LinkedIn, Twitter en ieder bedrijf heeft een website. Bezoek deze eens en zoek naar jouw gesprekspartner op sociale media. Hiermee laat je in het gesprek zien dat je interesse toont en kun je inzetten als “ijsbreker” aan het begin van het gesprek. Misschien heb je zelf wel vrienden of kennissen die het bedrijf kennen.
 • Heb je vooraf vragen? Schrijf ze op. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je ze vergeten.

 

Je gaat op pad

 • Zorg dat je op tijd bent. Dit klinkt vanzelfsprekend maar je kunt altijd in een file terecht komen, een lekke band hebben of een overstekende gieter tegenkomen. Bereid je hier op voor. Vertrek desnoods een kwartier eerder en wacht nog even in de auto als je te vroeg bent. Ben je toch te laat omdat er een vrachtwagen dwars op de weg staat? Bel dan even. Neem altijd het telefoonnummer van jouw gesprekspartner mee en laat hem of haar weten dat je wat later bent.
 • Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet. Voel aan hoe je goed voor de dag kan komen. Heb je een sollicitatiegesprek bij een advocatenkantoor, dan kom je natuurlijk niet in een korte broek en werkschoenen aan. Ga je op gesprek bij een hoveniersbedrijf, dan trek je geen driedelig pak aan. Voor uitzendbureau’s geldt vaak dat een spijkerbroek en t-shirt voldoende is. Als je maar zorgt dat je netjes en verzorgd overkomt.
 • Neem een kopie (het liefste twee!) van jouw CV mee. Jouw CV is tenslotte onderwerp van het sollicitatiegesprek.
 • Toon initiatief en laat zien dat je voorbereid bent.
 • Zenuwen zijn logisch, maar probeer niet dicht te klappen. Jouw gesprekspartner merkt snel genoeg wanneer je een beetje zenuwachtig bent. Dit is volkomen logisch en laat je hier vooral niet door uit het veld slaan. Ben je erg zenuwachtig, geef dat dan aan het begin van het gesprek aan.
 • Luister goed.
 • Let op je houding. Kleine en simpele gebaren kunnen jouw beoordeling beïnvloeden. Een slappe hand of een onzekere houding zeggen veel over jezelf. Zeker in een sollicitatiegesprek wordt hier op gelet.

 

Aan het eind van het gesprek

 • Stel je vragen. Als je goed geluisterd hebt kun je misschien hier en daar al een vraag wegstrepen. Belangrijk: ga niet weg totdat je al je vragen gesteld hebt. Niets is vervelender dan thuis komen met de helft van de informatie die je eigenlijk had willen krijgen.
 • Bespreek de arbeidsvoorwaarden. Sommige bedrijven doen dit in een vervolggesprek, maar meestal gebeurt dit aan het eind van het sollicitatiegesprek. Geef aan wat je graag wilt verdienen. Probeer zo veel mogelijk vooraf te bespreken . Onderhandelen over salaris kun je het beste vooraf doen. Je wilt namelijk niet dat een van de partijen achteraf een machtspositie heeft (“Je krijgt de baan alleen als je zakt in salaris” of “Ik neem de baan alleen aan als ik een hoger salaris krijg”).
 • Vraag naar het vervolg. Solliciteer je bij een uitzendbureau, vraag dan of ze concrete posities voor je vrij hebben en op welke termijn je een telefoontje kunt verwachten.

Na het gesprek nemen jullie afscheid van elkaar en bedank je jouw gesprekspartner voor de tijd. Hij heeft je natuurlijk beloofd te bellen. Belt hij de volgende dag niet? Geen paniek! Het kan zijn dat hij nog geen uitsluitsel heeft gehad van zijn manager of klant. Je kan altijd even bellen, maar laat je niet direct uit het veld slaan als je nog niet gebeld bent. Wacht rustig af. Wordt je afgewezen? Vraag ook waarom je bent afgewezen. Deze punten kun je meenemen naar een volgend sollicitatiegesprek.

Natuurlijk heeft niet ieder bedrijf dezelfde sollicitatieprocedures en is niet ieder sollicitatiegesprek hetzelfde. Voer een gesprek altijd op een manier waar jij je prettig bij voelt en wees altijd open en eerlijk. Dan maak je de meeste kans om aangenomen te worden!

Ben je benieuwd hoe wij een sollicitatiegesprek voeren? Schrijf je dan hier in of solliciteer direct op een van de openstaande vacatures.